tirsdag 5. juli 2016

Bøker lest i 2016; Mai

Til tross for en ganske travel mai måned, fikk jeg lest 6 bøker.


Mai-bøkene ble:

Bok # 25; Djevelanger av Frode Granhus.
Denne boka begynte jeg på i april, etter å ha lånt den på biblioteket. Det var ei stund siden jeg leste Malstrømmen og Stormen av samme forfatter, og med samme hovedperson - og omsider ble det tid til å lese mer om Rino Carlsen og nordnorsk krim.

Omtale: Den uforutsigbare nordnorske naturen danner igjen bakteppe for en uhyggelig god intrige med etterforsker Rino Carlsen i hovedrollen. 
Det er sommer i Bodø. Lille Ida vinker til moren sin og hopper glad og fornøyd av gårde etter middag for å plukke blomster - men hun kommer aldri inn igjen.
Regnet lar vente på seg, og varmen er i ferd med å tørke ut tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under vannoverflaten. Noe hun for all del ikke ønske at skal komme opp i dagen. 
På politihuset i Bodø er det også varmt - og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet i etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av sine mannlige kolleger.
Da beskjeden om bortføringen av en liten jente kommer, passer Rino Carlsen på å få saken - sammen med Guro. 

Ei spennende bok der Frode Granhus igjen klarer å holde på avsløringen helt til siste slutt. ANBEFALES.


Bok #26; Grensejegerar av Torvald Sund
Ei ungdomsbok fra 1987, som jeg fant på ved et forfatterbesøk av Torvald Sund på biblioteket. Boka var tenkt filmatisert, men "glasnost" og slutten av den kalde krigen satte en stopper for det. 

Omtale: Dei russiske ungdomane Sasja og Vitja vil ikkje risikere krigsteneste i Afghanistan og rømmer når dei blir innkalt til militæret. Dei vil ta seg over grensa til Norge. Eirik og Terje frå Kirkenes fiskar i grenseområdet i Sør-Varanger. Dei fire møtest, og med eitt er dei midt oppe i en krig mellom norske og sovjetiske styrkar ved grensemerke 256. 

Boka er skrevet på nynorsk og er lettlest. Selv om plottet kanskje ikke er det mest aktuelle lenger, gir boka innblikk i ei tid som var. ANBEFALES for 10-12-åringer.


Bok #27 og 28; Sønnavind 79 - Fredsrus og 80 - Hans sanne ansikt av Frid Ingulstad
Som alltid; grei underholdning.


Bok #29; Att inte vilja se av Jan Guillou
Denne vekslet jeg mellom å lese som ebok og høre på som lydbok. Greit å høre lydbok på vei til og fra jobb. ;-) Og ja - jeg har hørt den/lest den på svensk.

Omtale: Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden ska komma att kallas Andra världskriget. För Lauritz, den äldste av bröderna Lauritzen, blir det allt svårare att undvika att ta ställning.
Familjens största ekonomiska tillgångar finns i Tyskland, liksom barnens morföräldrar. Men Tyskland har också ockuperat brödernas hemland Norge. Lauritz äldste son Harald är officer i SS och stationerad i Oslo. Äldsta dottern Johanne arbetar inom den norska motståndsrörelsen, hans andra son är officer i den svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara någon sorts spion.
Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också hela familjen. Och varje gång det ser ut som en ljusning blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden långt från slagfälten kan man längre skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva - fysiskt och moraliskt.

Dette er den fjerde boka om Det store hundreåret og familien Lauritzen, og historien tar seg stadig opp, synes jeg. Man blir bedre og bedre kjent med flere av familiemedlemmene, og jeg gleder meg til å lese mer. ANBEFALES!


Bok #30; Provencekuren for knuste hjerter av Bridget Asher
Etter flere bøker om både andre verdenskrig og den kalde krigen + krim, falt valget på en søt kjærlighetsroman der handlingen i tillegg er lagt til romantiske Frankrike. 

Omtale: Heidi sørger fortsatt over mannen sin, Henry, som døde fra henne og den lille sønnen, Abbot. For å komme til hektene, tar hun med seg innesluttede Abbot og niesen Charlotte og reiser til Provence for å tilbringe sommeren i det gamle, idylliske familiehuset på landet. Et hus som skal ha kurert hjertesorg gjennom generasjoner. Her får Heidi vite Charlottes store hemmelighet - og sannheten om morens "franske sommer", da Heidi var barn. Og her oppdager både Heidi, Abbot og Charlotte at det gode liv i Provence muligens er medisinen for alt.

Hele boka og plottet kan virke sukkersøt og forutsigbar - og det ER en "happy-ending", men likevel rommer den mer enn det åpenbare. Forfatteren tegner karakterene sine med detaljer. De er sammensatte og ekte mennesker, - selv om de er oppdiktet. Ei god bok, selv om den kanskje ikke får toppkarakter. ANBEFALES.



Mai bød kanskje ikke på de største leseopplevelsene, 
men utvalget ble greit.
Jeg kan anbefale alle bøkene, men de passer kanskje til ulike personer og tider...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)