mandag 11. juli 2016

Bøker lest i 2016; Juni

Juni ble ingen stor lesemåned, 
men jeg klarte halvårs-målet mitt på 35 bøker.


Det ble fem bøker i juni, og de er:


Bok #31; Be en bønn for Sikas av Frode Granhus
Dette er ei bok jeg kom over på Storytel mens jeg egentlig lette etter ei annen Granhus-bok, og jeg angrer ikke på at den ble lastet ned.

Omtale: Be en bønn for Sikas er en blanding av krim, skrekkfortelling og psykologisk thriller. 
Politietterforsker Gerhard Krogh vender tilbake til den nordnorske bygda Kringfjell for å gjenoppta arbeidet med en drapssak han ikke maktet å løse seks år tidligere. Den gang ble han ydmykende nok tatt av saken, etter å ha drevet inn i en psykotisk virkelighetsflukt. Drapene han etterforsket var bestialsk utført med et tydelig rituelt preg, og nå har drapsmannens signatur - øyne malt på en berghelle der ofrene ble funnet - dukket opp igjen. 
En rehabilitert Krogh blir sendt tilbake til bygda for å ta de nye tegnene i øyensyn. Snart skjer nok et drap, og Krogh drives inn i en marerittlignende fortsettelse. Vekket av tapte minner dras han mot en forklaring som er like utenkelig som skremmende.

Ei spennende bok; den andre boka av Frode Granhus. Den ble utgitt i 2006 - tre år etter debutboka "Hevneren", og er litt annerledes enn bøkene om Rino Carlsen. Jeg likte denne, og den blir garantert ikke den siste jeg leser av denne forfatteren. ANBEFALES.




Bok #32; Min nestes hus av Jette A. Kaarsbøl
Denne boka har stått på vent i bokhylla mi ei stund, men nå var tida kommet for å lese den. 


Omtale: Laus Lindborg lever et tilsynelatende spennende ungkarsliv i København. Eget arkitektfirma, gode venner, mange kvinner. Likevel kjenner han et stadig voksende tomrom. Og den dagen hans far dør uventet, truer tomrommet med å sluke ham helt. Som en honnør til farens uforløste drømmer bestemmer Laus at begravelsen skal finne sted i provinsbyen St. Randing. Samtalene med presten som som skal forrette begravelsen fører til et slags vennskap mellom de to svært ulike mennene. Laus bestemmer seg for å bli i St Randers en tid for å arbeide med et fotoprosjekt, og snart er han husvenn i prestegården. Alma, heter prestens unge kone, en kvinne Laus lar seg fascinere av.

Ei bok om oppvekst og hvordan barndommen er med på å prege oss etter at vi blir voksne. Ei bok om vennskap og kjærlighet, og om et liv som kanskje ikke blir slik vi forventer, selv om vi vet at valgene våre bestemmer hvordan livet arter seg... Ei bok for ettertanke. Ei bok med en åpen slutt. ANBEFALES.


Bok #33; Du bist einmalig av Max Lucado
Barnebok på tysk, av alle ting. Jeg lånte den av ei venninne fra Tyskland etter at hun hadde snakket om hvor fint boka beskriver hvordan vi mennesker setter merkelapper på hverandre, eller stjerner etter hvor flinke og gode vi er. Samtidig er vår "dokkemaker" bare opptatt av hvor enestående (einmalig) hver enkelt av hans kreasjoner er. 


Fritt oversatt fra bokas bakside: "Du er enestående - når du er klok, ser godt ut, er begavet". Dette hører barn fra alle kanter. Gud sier noe ganske annerledes. "Du er enestående - uten en spesiell årsak." Bare dette ene budskapet skal slå rot i hjertene til hvert barn - og hver voksen - den unike, oppmuntrende sannheten: du er verdifull i hans øyne.

Ei vakker bok, med nydelige illustrasjoner av Sergio Martinez. ANBEFALES.


Bok #34; Et norsk hus av Vigdis Hjorth
Nok ei e-bok funnet på Storytel; fordi jeg trenger noe å lese før jeg sovner, uten å være nødt til å slå på lyset (det trekker til seg så mange insekter nå på sommeren :-))


Omtale: "... hun hadde en foruroligende følelse av at det var dramatisk, foregikk en avgjørende verdikamp like i nærheten, men hun var ikke i stand til å lese situasjonen."
Alma er glad i det gamle tømmerhuset sitt med tomten som strekker seg opp mot skogen. Det er et ganske velstående nabolag, og hun er skilt, med voksne barn, og jobber som tekstilkunstner. For å overleve kreerer hun faner for korps og fagforeninger, og leier ut en del av huset. Nå flytter et ungt polsk par inn.


Boka ble utgitt i 2014 og beskriver deler av vår samtid og norske samfunn på en underfundig og god måte. Her er det både ironisk humor og alvor. Hjorth maler karakterer og viser oss stereotypier mange av oss nok kan kjenne igjen. Denne sitter i etter at den ferdiglest. ANBEFALES.



Bok #35; Blå stjärnan av Jan Guillou

Litt hektet på serien om familien Lauritzen måtte jeg også få med med den femte. Denne hørte jeg kun som lydbok, på originalspråket, da jeg ikke fant den som e-bok hos Storytel. 


Omtale: Den nya generationen Lauritzen kliver fram. I centrum står äldsta dottern Johanne. Redan i början av kriget arbetade hon som kurir åt den norska Hjemmefronten. Nu befinner hon sig i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi, rekryterad av den brittiska spionorganisationen SOE.
Hon befordras till kaptens grad i den brittiska armén. Efter en rad spektakulära sabotageinsatser får hon ansvar för den största och viktigaste operationen: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen.
Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.


I denne boka blir vi enda bedre kjent med Johanne, og historien om familien fortelles fra hennes synsvinkel. Mange av hendelsene har vi fått kjennskap til fra tidligere bøker, men da fra andres side, og dette er med på å utdype.
Gjennom Johannes viktige rolle i SOE og Hjemmefronten får vi også kunnskap om viktige hendelser under krigen. Dette er på mange måter en historiebok, selv om dette er en fiktiv historie. Guillou har satt seg inn i deler av historien som kanskje ikke har vært så kjent, bl.a. mange kvinners innsats under 2. verdenskrig.
Nå gleder jeg meg til neste bok i serien, men den kommer ikke før til høsten...
ANBEFALES.




Det ble et ganske variert utvalg av lesestoff i juni, både i papirformat, som lydbok og e-bok.
De to som utmerker seg mest er
Du bist einmalig og Blå stjärnan
- hver på sin måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)