fredag 7. juli 2017

Bøker lest i 2017; juni


Åtte bøker i juni, må jeg si meg fornøyd med. Det ble alt fra gamle klassikere til serieromaner, og både norske og utenlandske forfattere.

Bok #23; Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen
Forlagets omtale: «Jeg heter Ruben, jeg er 16 år, og jeg skal snart dø ...» Slik begynner Levi Henriksens første ungdomsroman, en bittersøt og bevegende skildring av en ung mann som har kort tid igjen å leve, men ønsker å leve livet til det fulle. Ruben vil reise, sette spor etter seg, oppleve en hel ungdomstid på noen få uker. Men mest av alt vil han bli sammen med Alona, den fineste jenta i klassen.

Dette er ei ungdomsbok, men selv om jeg nok ikke er i målgruppa, likte jeg den utrolig godt. Den tar for seg vanskelige tema, på en troverdig måte. Og jeg tror ungdom kan relatere til det som skrives. Levi Henriksen er en favoritt, og han innfrir også denne gangen. Hans måte å skildre steder, miljøer og personer, treffer meg igjen og igjen. ANBEFALES!
Denne boka leste jeg som ebok i Storytel-appen.


Bok #24; Sett ut en vaktpost av Harper Lee
Da boka ble utgitt i 2015, ble den lansert som Harper Lees første roman på over femti år og oppfølgeren til verdensklassikeren Drep ikke en sangfugl som ble utgitt i 1960. Etter hvert kom det fram at Sett ut en vaktpost var hennes første bok, som hun skrev allerede i 1957, men ikke fikk utgitt den gang. Forleggeren oppfordret i stedet Lee til å skrive en roman om de samme personene, men fra barnets ståsted. Det resulterte i Drep ikke en sangfugl, og Vaktposten ble glemt. Helt til 2015.

Maycomb, Alabama midt på femtitallet. 26 år gamle Jean Louise Finch - eller Scout, som alle kaller henne, kommer hjem fra New York for å besøke sin kjære, aldrende far, Atticus. Her møter hun rasemotsetninger og et politisk kaos som truer med å snu opp ned på den hvite sørstatskulturen. Scout gjør rystende oppdagelser både i egen familie og i byen der hun er født og oppvokst. Ikke bare strever hun med å forstå sin fars holdninger, men også egne tanker om rase, kjønn og klasse er vanskelige å hanskes med. Scout tvinges til å ta stilling, både personlig og politisk og, ikke minst, til å lytte til sin egen samvittighet. Sett ut en vaktpost er en litterær verdenssensasjon om raseskille og kjærlighet. 

Mange av de som elsket Drep ikke en sangfugl, ble nok både skuffet og sint og lei seg da de leste Sett ut en vaktpost. Som Scout ble de også skuffet over Atticus, og den mannen han hadde blitt, eller den han hadde vært hele tiden? Jeg også. Men samtidig er jeg glad for at jeg var klar over at dette var den første boka, at den ikke var skrevet mer enn 50 år etter Sangfuglen, men at den er tidstypisk og beskriver samtiden. Atticus var preget av sin samtid, og sin fortid. Scout er også preget av sin samtid, men hos henne ligger håp og vilje til forandring. Hos henne ligger framtiden.

Selv om boka er skrevet på 50-tallet er den høyst aktuell også i dag. Mye har forandret seg, men sannelig er også mye likt... ANBEFALES!

Denne boka har stått på vent i bokhylla ei tid. Ble inspirert til å ta den fram etter at en elev presentere Drep ikke en sangfugl som fordypningsoppgaven sin.


Bok #25; Någonstans inom oss av Kajsa Ingemarsson
Fra bokas bakside: En sen höstkväll står en kvinna ensam på en klippa i Stockholm. Bakom sig har hon äktenskap, framgång og pengar, framför sig ett stup högt nog at krossa den som faller. Rebecka har bestämt sig, och i samma stund som hon släpper taget skulle historien vara slut. Istället är det först då den börjar, och någonstans mellan himmel och jord tvingas hon möta det hon gjort allt för att undvika.

Ei litt spesiell boka, med mange "fantastiske" og "overnaturlige" element, men først og fremst handler den om kjærlighet, om hvordan vi lever livene våre, om å slippe andre mennesker innpå seg og om å slippe taket, når det er påkrevet.
Boka har stått på vent i bokhylla lenge. Grei avveksling etter noen "tyngre" bøker.


Bok #26; I eventyre av Olav Duun
Boka er den fjerde i romansyklusen Juvikfolke, og her møter vi Odin. Han er en såkalt "lausingsonge" og blir plassert hos Gurianna og Bendek i Kjelvika når han er liten. Mora Elen skal gifte seg og mannen, Iver, vil ikke ha annenmanns barn i huset. Odin vokser opp hos Gurianna og Bendek, i landet i eventyret, og der har han det etter forholdene bra. "Obetinget". I eventyre handler om Odin og hans oppvekst, fram til han er konfirmert. 
Jeg lånte boka gjennom eBokBib-appen til biblioteket.


Bok #27; Tre søstre 49 - Arven av Bente Pedersen
Omtale: I Tromsø gjør Karl sine hoser grønne hos Anna, og hun lar seg motvillig sjarmere av Thomas yngre bror. Men da hun ser hvem som venter på kaia hjemme, blir hun i tvil om hva hun egentlig føler. Hans er død og etterlater seg store verdier. Han har sørget for Aile, men også andre blir tilgodesett i testamentet hans.

Bok #28; Tre søstre 50 - I havn av Bente Pedersen
Fra bokas bakside: Da Fredrik Karlsen og mannskapet hans returnerer til Tromsø etter å ha vært på Spitsbergen, har de med seg to levende isbjørnunger. Inga Maret er ikke overbevist om at de vil trives i en dyrehage ... Det er ikke bare isbjørner som kommer til Tromsø sommeren 196 - og Nansens Fram legger til kai, til stor glede for byens befolkning.

Bok #29; Tre søstre 51 - Vonde valg av Bente Pedersen
Fra bokas bakside: Alice hadde motvillig gått med på å innlosjere engelske fisketurister på Flomslett. Ikke lenge etter at engelskmennene har ankommet gården, tar besøket en dramatisk vending...

Det var lenge siden jeg leste forrige bok i denne serien, så jeg strevde litt med å huske alle bipersonene, men det kom seg etter hvert. Må vel fortsette serien før det går for lang tid - for det er jo litt spennende å se hvordan det går med dem, alle sammen.  God underholdning!


Bok #30; Dakota rød av Lene Lauritsen Kjølner
Omtale: Etter en smøretur til Fagernes blir en byggmester - ironisk nok - skutt med spikerpistol om bord på et fly. Olivia er på vei hjem fra en deilig ferie på Frankrikes solkyst da hun får høre om drapet, og blir som vanlig raskt engasjert i saken. Det er ikke alle som stoler på at den tilsynelatende litt rufsete politietterforskeren ved Tønsberg politistasjon skal løse dette på egen hånd. 

Lene Lauritsen Kjølner (f. 1962) debuterte i 2014 med Høyt henger de, som vant Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut. Oppfølgeren Hvorfor spurte de ikke Evensen kom året etter, og i mai 2016 kommer Dakota rød. Forfatteren bor sammen med ektemannen og to sønner i Tønsberg, hvor hun også sitter i bystyret som representant for Miljøpartiet De Grønne. Hun henter mye inspirasjon fra lokalmiljø- og politikk når hun klekker ut plottene i bøkene sine.

Dette er den tredje boka i serien om privatdetektiv Olivia Henriksen, og jeg finner disse bøkene både spennende og underholdende. Herlig sommerlesning, i grunnen.
Denne boka lånte jeg på eBokBib-appen.


Juni-bøkene er veldig forskjellige, og alle har de noe ved seg. Det er litt vanskelig å velge ut hvilken jeg likte best, men Så lenge himmelen er over jorda, er en fantastisk ungdomsroman, og Sett ut en vaktpost gir en noe å tenke på ... Begge de to får høy score fra meg, men Levi Henriksen er og blir en favorittforfatter, så han drar nok det lengste strået også denne gangen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)